Тел. указател

Традиционната подкрепа на Годишните награди на БАИТ е знак за очакаванията към ИТ индустрията

Новини / Традиционната подкрепа на Годишните награди на БАИТ е знак за очакаванията към ИТ индустрията

На 28 февруари Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) връчи годишните си награди за 2016 година.

Росен Плевнелиев - президент на Р България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г., получи от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова Специална награда. Тя беше присъдена за значимия му принос за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки.

“Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии”, сподели Йотова по време на церемонията. “Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава, е именно този в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни”, посочи още тя.

Петър Иванов, председател на БАИТ и собственик на Солитрон България, коментира: „Изненади има винаги и то добри. Аз бих разделил наградите на две групи – едните са традиционни, утвърдени, където имаме по правило много кандидатури. Това са образователна награда, "Мобилни решения", "Журналистически принос", с двуцифрен брой кандидатури. Другите награди са новите награди, като например категорията "Интернет на нещата", която отразява простия факт, че интернет навлиза все повече в ежедневното общуване на хората, все повече хора използват интернет не просто, за да видят сайт, новини или снимки от приятел, а за да командват например устройства вкъщи, да си включат климатик, отопление, осветление. Друга нова категория – "Значителен корпоративен ИКТ проект", а говорейки за младите хора, тази година трансформирахме една от наградите - тази, която миналата година беше студентска, я трансформирахме в младежка и я отворихме за по-голяма аудитория, което изцяло оправда очакванията ни - повече от половината от участниците в тези категория са ученици, двама от тримата номинирани са ученици с много добри проекти.“

Сравни