Тел. указател

IBM Watson IoT

Новини / IBM Watson IoT


Автори - Vincent Campfens и Charles Dekker


В пристанището на Ротердам, най-голямото европейско по карго тонаж пристанище, искаме да бъдем най-умнят порт в света. Част от това пътуване е нашата инициатива за цифрово преобразуване с IBM.

Тъй като повече от 85% от всички стоки, търгувани на световно равнище, са пътували на кораб поне веднъж по време на техния жизнен цикъл, пристанищата играят ключова роля в световната и местната икономика. Наетите служители са достигнали 90 000 души и допринасяме с 10,5 милиарда евро, което е 3,3% от холандския БВП. И въпреки силната конкуренция в световен мащаб, ние сме признати за качество на нашите услуги и световни връзки с останалата част на Европа. През 2017 г. Световният икономически форум нарече холандската пристанищна инфраструктура най-добрата в света за шеста поредна година.

От векове насам корабоплавателната индустрия приема огромни темпове на иновации и промени в прехода от платно към пара и с напредъка в технологиите както радиото и радара. Сега промишлеността се отправя към последното си иновационно пътуване, свързано с корабоплаването. Подобно на автомобила без шофьор в автомобилния свят, свързаните кораби работят автономно и общуват помежду си, за да избегнат риска от сблъсък. В пристанище Ротердам сме си поставили за цел да приемаме автономни кораби до 2025 година.


Digital Twin се подготвя за свързана доставка

За да се подготвим за бъдещите промени, ние активно увеличаваме цялата 42-километрова пристанищна зона, от град Ротердам до Северно море, с технологиите IBM Internet of Things (IoT) и IBM Cloud. Нашата инициатива за дигитализация има много компоненти, всички от които допринасят за това да се превърнем в най-умното свързано пристанище в света.

С помощта на IBM IoT ще създадем цифров двойник на пристанището - точно цифрово копие на нашите операции, което ще отразява всички ресурси в пристанището на Ротердам, проследяване на движенията на корабите, инфраструктурата, времето, географските данни и дълбочината на водата със 100% точност. Тази част от нашата инициатива за цифровизация ще ни помогне да изпробваме сценариите и да разберем по-добре как можем да подобрим ефективността на нашите операции, като същевременно поддържаме строги стандарти за безопасност.

Всяка година обработваме повече от 140 000 кораба и координирането на пристанището на всеки плавателен съд е сложна задача, която включва множество страни и трябва да се изпълнява безопасно и сигурно. Може да отнеме много часове. С новото цифрово табло, ще можем да наблюдаваме операциите на всички страни едновременно и да увеличим обема и ефективността на превозваните стоки, които преминават през пристанището. Всъщност корабоплавателните компании и пристанището могат да спестят до един час в корабоплаването, което може да достигне до $ 80,000 щатски долара спестявания за операторите на кораби и позволява на пристанището да скачва повече кораби всеки ден.


Прогнозиране на водните и метеорологичните условия

Започваме да използваме IoT сензори, Augmented Intelligence (AI) и интелигентни метеорологични данни, организирани от IBM и други партньори за измерване като наличността на койки и други жизнено важни статистически данни. Например, точните данни за водата и времето ще позволят на корабните компании да предвидят най-доброто време за влизане в пристанище Ротердам, като идентифицират най-благоприятните условия. Weather Company, компания на IBM, ще ни предостави точни данни за времето и решението на IBM ще анализира данните за водата и комуникациите.

Наличието на достъп до данни за температурата на въздуха, скоростта на вятъра, (относителната) влажност, мътността и солеността на водата плюс водния поток и нива, приливи и течения, ни дава възможност да прогнозираме по-добре видимостта на даден ден, като помагаме да изчислим височини на клирънса за корабите. , Освен това, чрез предвиждане на водните условия, посоката и скоростта на вятъра, ще можем да определим колко гладко ще бъде влизането на кораба в пристанището. Тези данни също ще имат значително положително икономическо въздействие върху транспортните разходи. Спокойната вода и метеорологичните условия позволяват по-ниски нива на разход на гориво, улесняват разходоефективните полезни товари и осигуряват безопасно пристигане на товара.


3D печат на корабната форма (Ship-Shape 3D Printing)

Създадохме ново изследователско предприятие, Rotterdam Additive Manufacturing LAB  (RAMLAB) в нашите корабостроителници, която се състои от 30 партньори. Ние вярваме, че качествените индустриални резервни части трябва винаги да са на разположение, където и да са необходими, когато е необходимо и на конкурентна цена. Това е първата лаборатория за 3D печат, която се грижи специално за морски пристанища и корабни компании и има потенциал да даде възможност за широкомащабна наличност на сертифицирани метални части. В този производствен процес се влива IBM когнитивна IoT технология, която използва роботизирана ръка за заваряване, за да нанесе висококачествен метал слой по слой за създаване на корабни компоненти като витла и други по заявка, по-бързо от всякога. Когато традиционният производствен процес на конкретен компонент на кораба обикновено отнема от шест до осем седмици, очакваме, че сега той може да бъде направен само за 200 часа.


Цифрови делфини (Digital Dolphins)

С IoT виждаме безкрайни и променящи играта възможности. В друга част от проектите за цифровизация, поддържани от IBM IoT Connecting Services, въвеждаме редица „цифрови делфини“, интелигентни стени за кей и буйове, оборудвани със сензор, които поддържат трансфер на товари от кораба до кораб и генерират данни с отпечатани във времето данни за тяхното състояние и пряка околна среда. Тези дигитални делфини ще предоставят информация за състоянието и използването на пристанищен терминал и околните води и метеорологични условия, което ще позволи на пристанищните оператори да определят оптималното време за престой на корабите и къде и кога могат да го направят. Машинното обучение (Machine learning) ще се прилага така, че пристанищните оператори да могат да разчитат на 100% точни данни в реално време за инфраструктурата на пристанището. Тези данни ще се използват в пристанището и ще се споделят с тези, които го използват.


Пълен напред!

Така изглежда бъдещето на нашата индустрия - и ние я изграждаме, използвайки нашето пионерско наследство, отношенията ни с IBM и нейната глобална екосистема на IoT партньори, включително Cisco, разположена в глобалния щаб на IoT на IBM в Мюнхен, и бизнес на IBM партньор, Axians. Ние сме на път да трансформираме пристанището и да добавим значителна стойност към хората и другите пристанища, които обслужва пристанище Ротердам. Пълен напред!
Солитрон България ООД e дистрибутор на IBM хардуер и софтуер.Сравни