Тел. указател

Netgear ORBI

Новини / Netgear ORBI


Netgear е известно име сред търговците и клиентите на домашно мрежово оборудване. За клиентите, които имат много устройства, свързващи се безжично или чрез Ethernet кабел, Netgear предлага решения за оптимално свързване.

WiFi Mesh

Тъй като клиентите изискват по-добър WiFi в целия си дом – по високи скорости, повече едновременно свързани потребители, по голяма площ за покритие, нови начини за управление, възможност за интеграция към IoT системи и т.н. се стига до появата и на различни системи за осигуряване на безжична мрежа използващи нов начин за комуникация между отделните елементи в системата – WiFi Mesh. 

Какво е Netgear Orbi                

Системата Netgear Orbi е WiFi Mesh комплект от Рутер и един или повече сателита, които се свързват помежду си по предварително зададен канал, с цел непрекъсната, надеждна връзка и постигане на максимална пропускателна способност за потребителите свързани към сателитите. Рутера е връзката с доставчика ви на интернет, а сателитите се разполагат в местата където имате слаб или изобщо никакъв сигнал и накрая получавате площ с пълно покритие на безжичната мрежа. Системата NETGEAR Orbi WiFi премахва мъртвите зони в дома или офиса като усилва сигнала на рутера от системата с допълнителен сателит, без да е необходимо да правите сложни настройки. Освен това автоматично се изгражда единна безжична мрежа с едни и същи име  на мрежата (SSID) и парола за целия периметър.

Netgear предлага няколко вида Mesh системи, като непрекъснато обновява портфолиото добавяйки нови модели, използващи последните тенденции в безжичните мрежи и IoT, и същевременно добавяйки нови атрактивни функционалности съобразени с изискванията на клиентите.

Системите Orbi могат да се свързват с Amazon Alexa и Google Assistant и да бъдат управлявани с гласови команди. За целта е необходимо да заплатите допълнителен акаунт и към съответните услуги.

Чрез системите Orbi можете да стримвате 4K съдържание дори и през няколко устройства, едновременно свързани към безжичната мрежа.

Като допълнително заплатена услуга се предлага и функцията родителски контрол през Circle на Дисни.

Технически характеристики

Всички модели устройства от серията Netgear Orbi, са трибандови 1 х 2.4GHz и 2 х 5GHz и поддържат безжичен стандарт 802.11ac, както и MU-MIMO. Освен безжична свързаност рутера и сателитите осигуряват и Ethernet свързаност за устройства без безжични мрежови карти. Дизайна на устройствата е избран за да се вписва в домашната обстановка, без да се натрапва.

Системата Orbi RBK20 съдържа един рутер Orbi RBR20 и един сателит Orbi RBS20 и постига безжично покритие на около 275 м2 площ. Двете устройства идват предварително „сдвоени“, което намалява работата по изграждане на мрежата.

Рутера Orbi RBR20 както и сателите Orbi RBS20 са базирани на един и същи хардуер със следните характеристики:

  • Пропускателна способност до 2,2Gbps;
  • Мощен Quad-Core 710MHz процесор;
  • 256MB Flash и 512MB RAM;
  • Два Gigabit Ethernet порта като при рутера са един WAN и един LAN;
  • Самостоятелно могат да покрият около 145м2.

Подробно характеристики може да намерите тук RBK20, RBR20, RBS20.  Линкове към продуктите:

https://netgear.co.uk/orbi/rbk20.aspx

https://netgear.co.uk/orbi/rbr20.aspx

https://netgear.co.uk/orbi/rbs20.aspx

Пускане на системата в действие

Настройката на системата Orbi е доста интуитивна и лесна задача, ако сте запознати с маршрутизаторите. Във всяка кутията ще получите адаптер за контакт и кабел за Ethernet както и инструкции за настройка и употреба. Въпреки че изглеждат еднакво, рутерът и сателита са обозначени индивидуално за разграничение. Върху етикет закрепен към рутера се намира името и паролата на безжичната мрежа. Можете да използвате приложението Orbi за по-лесна настройка, но ако предпочитате браузър, просто отидете на orbilogin.com. След свързването на рутера и сателита Orbi ще светне. Всяко Orbi устройство има светлинна индикация в горната си част, която показва текущия му статус с приятна, мека, LED светлина. Благодарение на тази светлинна индикация лесно ще познаете дали сте разположили правилно сателита.  

Стабилната синя светлина означава, че връзката между рутер и сателит е отлична.

Стабилната червена светлина означава, че няма връзка между рутера и сателита и трябва да преместите сателита по-близо до рутера.

Стабилната жълто-оранжева светлина означава, че връзка между рутера и сателита е слаба и може да се наложи да преместите сателита по близо до рутера за по висока производителност.

Видове свързване на сателитите

Когато става дума само за един рутер Orbi или система от един рутер и един сателит, всичко е лесно. При свързване на повече от един сателит с цел покриване на по-голяма площ са възможни 3 начина на свързване на сателитите към рутера – звезда, линейно и смесено. Всеки допълнителен сателит покрива допълнително около 145 м2 така че според нуждите на клиента може лесно да се сметне колко сателита са наобходими за изграждане на цялостна безжична мрежа.

Какво да избера - Netgear Orbi или традиционен рутер с екстендер

Предимства на системата Orbi

Докато най-разпространените, традиционни рутери предлагани на пазара са с един или два банда, устройствата в системата Orbi са трибандови - един 2.4GHz и два 5GHz банда. Единия банд 5GHz се използва за свързване и прехвърляне на данни между рутера и сателитите. Това позволява на потребителите свързани към сателит да получат същата скорост на свързаност към Internet или ресурсите в локалната мрежа както и потребителите свързани директно към рутера. 

Стартирането и поддържането на системата Orbi е лесно и интуитивно и не изисква дълбоки познания в сферата на мрежите. 

Разширяването или оптимизирането на системата е изключително лесно. За под 5 мин можете да добавите нов сателит и да осигурите безжична мрежа за още около 145м2.

Предимства на традиционните рутери

Традиционните рутери са подходящи когато:

  • не искате да сменяте съществуващия си рутер, но трябва да увеличите покритието на безжичната си мрежа. Тогава трябва да закупите един или повече допълнителни екстендъри и да ги свържете към рутера, като това ще намали цената на разширяване на мрежата;
  • искате да настроите имената на мрежите на рутера и сателитите с различни имена и пароли за достъп;
  • търсите разширени набор или специфични функции за настройка в рутера.

Заключение

Системата Orbi е подходяща за клиенти, които изграждат нова безжична мрежа върху голяма площ на едно ниво или етаж, сгради с няколко етажа, разпръснати отделни малки сгради от типа на ваканционни къщи и други подобни, които искат надеждна и бърза връзка за безжични устройства от всяка точка по всяко време. 

Интеграцията на Orbi с други системи тип IoT, разширява възможностите на клиентите да използват и двете системи.

Дори и монтажа на самостоятелен Orbi рутер осигурява надеждна и бърза безжична връзка и остава възможност за лесно надграждане и добавяне на нови функции в бъдеще. За повече информация или запитвания моля да се бръщате към Вашия акаунт мениджър в Солитрон България ООД или към Ангел Георев – продуктов мениджър.

Сравни