Тел. указател

Сочи 2014 ще покаже върха в мрежовите технологии на Avaya пред Русия и останалия свят

Новини / Сочи 2014 ще покаже върха в мрежовите технологии на Avaya пред Русия и останалия свят

Дали Олимпийските игри са връх на спортните постижения или на внедрените технологии? Въпросът не е толкова абсурден колкото звучи. Като официален доставчик на мрежата за Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014, Avaya изгражда най-амбициозната си мрежа досега: тя ще бъде виртуализирана, многофункционална, съвместима с всички IP и ще поддържа десетки хиляди устройства на служители, доброволци, спортисти, медии и др. като предоставя до 54 терабита за секунда (Tbps) честотна лента.

Мрежата в Сочи ще осигурява и управлява достъпа на всички мобилни потребители, като гарантира, че Wi-Fi скоростите ще останат високи, независимо дали потребителите ще качват снимки от техните смартфони във Facebook или ще свалят в реално време видео с висока резолюция на своя таблет. Тя ще бъде витрина за Avaya не само за бързо развиващия се руски пазар, но и за останалата част от света. Поддържането на постоянен режим на работа и високи скорости е изключително трудна задача, поради „очакванията на потребителите да са „always on” винаги включени към интернет или роуминг”, пише във Financial Time Майкъл Байер президент Avaya EMEA. Но Avaya е готова за предизвикателството.

На 7-ми февруари, когато започват XXII-те Зимни Олимпийски Игри в този черноморски курорт, Avaya ще изпрати стотици екипи от експерти за професионални консултантски услуги и преподаватели, които да обучат местните си колеги как да управляват и обслужват мрежата.

Това са трети поредни Зимни Олимпийски игри, за които Avaya, след придобиването на Nortel Networks през 2009г, е официален доставчик на мрежа. Служители на Avaya работещи в Сочи казват, че предизвикателството е далеч по-голямо от Ванкувър (2010) и Торино (2006). Те също изказват увереност, че мрежата в Сочи ще работи безупречно, както и при предишните Олимпийски игри.

Мрежата на Avaya е тествана многократно в последните 6 месеца в няколко пред Олимпийски спортни събития, според Петър Томпсън Управляващ Директор Avaya Professional Services. Всичко "се представя добре и в съответствие с очакванията."

"Бързо премахвахме всички проблеми в настройките и конфигурирането на мрежата ", казва Роб Морисън, консултант на Avaya Senior Professional Services, който е помогнал в разгръщането на мрежата на земята.

От Ванкувър до Сочи

Avaya влезе в наддаването за игрите в Сочи през есента на 2011г с добра подготовка. Освен историческите си участия в Олимпийските игри, Avaya (чрез Nortel) изгради първата изцяло базирана на IP мрежа за глас, данни и видео за игрите във Ванкувър 2010г., Nortel също така спечели договора за доставка на оборудване за Летните Олимпийски игри през 2012г, но се отказа заради процедурите по придобиване от Avaya.

Според Диин Фроуърк, който е главния архитект на Avaya мрежата във Ванкувър и има подобна задача в Сочи, Ванкувърската мрежа представлявала чисто и просто една огромна виртуална индустриална зона под Layer 2. „Това беше достатъчно за Ванкувър и разбира се работеше без проблеми,” казва Фроуъркър.

Тази архитектура не би била подходяща за Сочи по ред причини. На първо място това е огромното количество мобилни устройства използващи социални мрежи. За разлика от Ванкувър, където жичния трафик превъзхожда безжичния с коефициент 4:1, то съотношението очаквано в Сочи е многократно превъзходство на безжичния трафик.

"Навиците на хората просто се промениха ", казва Фроуъркър. " По време на игрите във Ванкувър, на един участник се падаше средно по едно мобилно устройство. Този път те ще бъдат по-скоро три."

Вторият фактор е видео. Мрежата Ванкувър поддържа само много ограничения интернет протокол за Телевизия (IPTV). От друга страна, докато основната мрежа на Avaya няма да се използва за доставка на видео за 3-те милиарда души, които се очаква да се насочат към игрите в Сочи, той все пак ще излъчва 30 HD IPTV канали до няколко хиляди телевизори в места като центъра на медиите, в олимпийското село и на други места в Сочи. Нещо повече, десетки хиляди журналисти, треньори и спортисти, ще бъдат в състояние да влязат в мрежата на Avaya и да гледат стрийминг видео на своите таблети и смартфони. Това означава, че докато репортер гледа фигурно пързаляне на живо в Ледения дворец Болшой, той може да гледа и ски спускане с HDTV в реално време. Фоторепортерите ще имат незабавен достъп до хиляди кадри, чрез активирани безжични камери от момента, когато един спортист пресича финалната линия.

Третият фактор е голяма физическа площ, на която ще се проведат игрите в Сочи. Олимпийските събития ще се проведат в две групи. В подножието на Кавказките планини близо до Сочи, един клъстер ще бъде домакин на събития като ски скокове и шейни. Другият клъстер ще бъде по протежение на крайбрежието в самия град Сочи, който със 145 километра (90 мили) дължина, е най-дългият град в Европа. Събитията ще се проведат в нови стадиони и арени изградени специално за Игрите.

В означава Виртуализация

За да направи всичко това, Avaya е инсталирала гръбнакът на своята среда за глас и данни – Виртуално решение за Ентърпрайс Мрежова Архитектура (VENA) Fabric Connect. Това включва четири Виртуални Сървис Платформи (VSP) серия 9000 суичове, два във всеки един основен център за данни. Въз основа на технологията на Avaya Shortest Path Bridge, всеки VSP 9000 осигурява високоскоростна интернет свързаност способна да се разраства, за да се справи с до 54 Tbps скорост за трафика от глас и данни. (За да научите повече за SPB прочетете тук.)

Освен това, като работи заедно с Avaya ERS 8800 комутатори, цялата мрежа се виртуализира на Layer 3, вместо на Layer 2. Схемата на мрежата на виртуално софтуерно ниво има много предимства. От една страна, комутаторите могат да действат по-интелигентно на местно ниво, като разпределят трафика по по-ефективен начин. Това помага да се избегнат забавяния и сривове, повишава производителността и осигурява непрекъсната работа.

В Layer 3 мрежата може също да създавате и управлявате много повече крайни точки, отколкото е било възможно във Ванкувър. Всеки лаптоп или мобилно устройство в мрежата ще има свой индивидуален MAC адрес, регистриран от централна директория. Работейки заедно със софтуера на Avaya Identity Engines, мрежата ще има възможност бързо да управлява мобилните потребители, да им предоставя права за достъп и да осигурява трафик съответстващ на предварително зададени групи, правейки използването на честотната лента по-ефективно, като същевременно повишава сигурността.

Според Фроуърк, Avaya също предоставя гласова телефонна услуга с 6500 гласови пощи чрез Avaya Aura® Communication Manager (CM), CM Messaging, както и функционалността за кол център за обслужване на клиенти чрез Avaya Aura Call Center Elite.

Като цяло, това е най-модерна инфраструктура сред най-добрите. С почти целия хардуер и софтуер вече инсталиран, "ние просто правим фина настройка на този етап, като работим в тандем със служителите на Организационния комитет на Олимпийските игри, за да им покажем най-добрите методи," казва Морисън.

Преодоляване на Препятствията

Морисън, Фреоуърк и Томсън честно признават, че са срещнали повече предизвикателства от колкото са очаквали. За Морисън, прошарен ветеран в телекомуникациите, който непрекъснато посещава Сочи от септември 2012 г., е имало камион превозващ скъпо Avaya оборудване, който е излязъл от радио контакт в продължение на дни, докато пътувал през отдалечени пътища в Казахстан. В крайна сметка се намерил и оборудването пристигнало безопасно. След това имало друг камион с Avaya оборудване, за който открили, че при доставката е подскачал по неравните пътища в продължение на стотици мили без никакви защитни, залепващи укрепвания или уплътнения за скъпия товар. "Това беше причина за безпокойство", казва Морисън с Шотландска ирония и след това подчертава, че оборудването се оказало невредимо.

За Фроуърк, най-големите трудности са породени от факта, че голяма част от Сочи е превърнат в огромна строителна площадка за изминалата година (повече от $ 50 милиарда се изразходват за изграждане на арени, хотели, небостъргачи, и др). И Томпсън посетил отдалечен, силно охраняван склад, собственост на Avaya партньор и всичко било толкова сюрреалистично, че се пошегувал, че се чувства така, сякаш се е скитал по снимачната площадка на филма Генезис.

Въпреки тези предизвикателства, всичко се прави, за да се гарантира, че игрите в Сочи ще вървят гладко и без проблеми. Просто както 450 000 кубични метра сняг се съхраняват в планините над Сочи, в случай че температурата удари 19°С през февруари (както се е случвало в миналото), мрежата в Сочи е претърпяла множество тестове с живи спортни събития от световна класа, включително по фигурно пързаляне, ски скокове, бързо пързаляне с кънки, ски, сноуборд, шейни, хокей на лед и кърлинг. Всички тестове са преминали с гладко.

Част от подготовката са били планирани обучения от Avaya консултанти за руските им колеги. Като цяло, повече от 170 руснаци, работещи при един от 10 местни бизнес партньори подбрани от Avaya или при Олимпийския Организационен комитет, са се обучавали от консултанти Avaya Learning Services.

Морисън хвали качеството на руските си колеги от Avaya. Докато "това е доста нова технология за всички, включително и за нас, руснаците за щастие са доста напреднали, " казва той. "Техните инженерни академии създават много добри възпитаници."

Всъщност, руските обучени служителите ще осигурят цялата поддръжка Ниво 1 и Ниво 2 по време на Игрите. Служителите от Avaya Global Support Services базирани в Техническия оперативен център за Игрите ще предоставят поддръжка от Ниво 3 и Ниво 4 когато е необходимо.

След Олимпийските Игри

Обучението на руските партньори е от ключово значение. "Армия на Avaya в Русия се увеличава значително", казва Амир Юнусов, Териториален Мениджър за Олимпиадата и Бизнес развитие на Avaya. Докато Avaya е вече добре познат на руския IT пазар за телефония и контактни центрове, Сочи 2014 прави чудеса, за да се изтъкне и профила на Avaya като доставчик на мрежова инфраструктура. "Пазарът сега вижда това, което ние можем да осигурим във всички сектори", казва той.

Avaya вече е спечелил повече от 30 допълнителни търговски договора свързани с олимпийските игри заедно с основния си договор с Организационния комитет. Така например, тя ще предоставя мрежи, телефония и други комуникационни услуги и за новия град, който се строи в планините съседни до мястото, където ще се проведат Олимпийските ски, бобслей, биатлон и други събития. Avaya ще достави и съобщителна инфраструктура и услуги за организаторите на авто състезанието Гран При, което ще се проведе в Сочи в края на 2014 г., казва Юнусов, както и за Световната купа футбол през 2018, които ще се проведат в 11 руски градове, включително Сочи.

Както е отбелязал Байер пред Файненшъл таймс, "Руското правителство сериозно инвестира в иновации и информационни технологии, което прави този развиващ се пазар много важен, зелено поле за нови технологии и Русия като страната предлагаща нарастващи възможности за работа и инвестиции от страна на международния бизнес." Когато Avaya погледне отстрани всичко това, което е направено за Олимпийските игри в минало, Сочи трябва да бъде една инвестиция, която връща дивиденти за години, вероятно десетилетия напред.

Сравни