Тел. указател

„Истории на успеха – Банско 2019“ на Солитрон премина отново при голям интерес

Новини / „Истории на успеха – Банско 2019“ на Солитрон премина отново при голям интерес

Традицията и новостите

Около двеста гости уважиха традиционния Value Day, подкрепен и тази година от световните вендори: APC, Axis, Cisco, D-Link, Eaton, DELL, Fujistu, HPE, IBM, Lenovo,
 Milestone, Netgear, Philips, Samsung и Unify.
 Представени бяха успешни проекти и решения, които заинтригуваха присъстващите със новостите и предложенията. 

Отново според традицията, тази година основното външно послание бе на тема, важна за партньорите на хай-големия български дистрибутор - Солитрон България. Гост лекторът
 доц. д-р Красен Станчев говори по темата „Кризата: какво да очакваме и как да се подготвим“.* 

Домакините се постараха за всеки елемент от програмата. Изненадата на вечерта пък беше поднесена от комика Георги Кючуков, който успя да разсмее  
всички присъстващи и да ги зареди с хубаво настроение.


  • Повече вижте в следващата публикация


Специален гост и актуална тема заинтригуваха гостите на събитието на Солитрон в Банско

Красен Станчев от Софийския университет[i] говори по темата „Кризата: какво да очакваме и как да се подготвим“.

Според него кризите в икономиката се разглеждат като рецесии. А рецесиите са винаги различни, като шок, дълбочина и продължителност. 

Предишните (от 1987 до 1993 и от 1996-1997 г.) изглеждат много по-дълбоки от онова, което характеризира най-скорошната и най-кратка от 2009-2010 г.
Разликата е, че „старите“ са плод на вътрешна неадекватна и анти-икономическа стопанска и политическа организация на стопанството, докато последната е в нормален,
 интегриран със света бизнес цикъл.

По повод онова, което предстои, може да се каже с относителна сигурност, че картината по отрасли е мозаечна и леко неопределена: в повечето отрасли печелившите
начинания преобладават, печелившите фирми са критична маса и средната производителност за икономиката нараства с относително добри темпове.
Видимите симптоми на спад през 2019 г. (например на индустриалното производство) приличат на средносрочни флуктуации, ако се отчета динамиката от 2010 г. насам.
Някои отрасли, като електрониката и ИТ, бележат ръст на производството в пъти по-висок от средния за страната. Те засега неутрализират отрицателните симптоми и предчувствия. 

Другата яснота е в обстоятелството, че сега и доходите, и заетостта, и конкурентостта на фирмите са на значително по-адаптивно равнище от преди, дори в сравнение с 2010 г.

Третото нещо, което е очевидно, е, че на фирмено равнище почти нищо не ще може да се предприеме, за да се спрат лошите тенденции или да се избегнат напълно от отделните предприятия:
и външните, и вътрешните фактори, които могат да доведат до рецесия, са до голяма степен чисто политически и не подлежат на контрол.

Повече може да се прочете в презентацията, предоставена на гостите на събитието. [i] Освен доцент там, той е и управител на КС2 Ltd, учредител и бивш директор на ИПИ, и народен представител във ВНС.

Сравни